Alpakankohtaista

Alpakankohtaista-blogissa julkaistaan kahden viikon välein ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opiskeluun, työelämään ja tutkimukseen liittyviä postauksia.

Jos mielessäsi on aihe, jota toivoisit blogin käsittelevän tai jos haluat kirjoittaa blogiin, otathan yhteyttä Spatikan viestintävastaavaan Alisa Vänttiseen (vanttinen.alisa.l [ät] student.uta.fi).

maanantai 2. joulukuuta 2013

Kasvisruokaa ja nostalgiaa


20.11.2013 Spatikka järjesti kasviskokkailuillan Nekalan koululla. Viime vuoden menestyksekkäälle tapahtumalle toivottiin kovasti jatkoa, joka nyt osana Tamyn Ympäristöpäiviä saatiin järjestettyä.

Marraskuisena synkkänä keskiviikkoiltana yliopistolta lähti sekalainen seurue suunnistamaan kohti Nekalan koulua (enemmän tai vähemmän tietoisena reitistä tai päämäärästä). Perillä tätä noin 15-henkistä ryhmä odotti yläasteen kotitalousluokka, jossa nostalgiset muistot sokeriastian täyttämisestä suolalla nousivat pintaan. Hetkellisen järjestäytyneen kaaoksen jälkeen päästiin paistamaan, hauduttamaan, paahtamaan ja leipomaan kaikenlaisia kasvisherkkuja. Illan henki oli iloinen ja innostunut, kokkailut onnistuivat erinomaisesti ja tilakin tuli siistittyä aikataulussa. Pian uudestaan, eiks je?

Tässä alla on vielä illan aikana käytetyt (suurelta osin vegaaniset) reseptit oman keittiön iloksi. Ja erilaisista blogeista löytyy mahtavia kasvisruokia, kannattaa googlailla!



Pinaattiletut

4 dl soijamaitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
150 g pakastepinaattia
hieman öljyä

Sekoita ainesosat keskenään ja anna turvota noin puoli tuntia. Paista pienessä määrässä rasvaa.

---

Linssimuhennos

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 tl balsamiviinietikkaa
500 g tomaattimurskaa + vettä
2 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 tl kuivattua basilikaa
1 rkl tomaattipyrettä
suolaa ja pippuria

Silppua sipulit ja raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.
Kuullota sipuleita kattilan pohjalla öljyssä hetki. Mausta balsamiviinietikalla.
Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Lisää kattilaan tomaattimurska, linssit ja kasvisliemikuutio sekä basilika ja tomaattipyre.
Keitä kastiketta keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä (mutta säilyttävät vielä muotonsa!). Lisää kattilaan keittämisen aikana vettä tarvittaessa (noin 2-3 dl).
Lisää kattilaan lopuksi kesäkurpitsaraaste sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

---

Paahdetut juurekset

1 kg lanttua
1 kg porkkanoita
1 kg punajuuria
2 rkl oliiviöljyä

Glasyyri:
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
suolat ja pippurit

Kuori ja pilko juurekset pikkurillinkokoisiksi paloiksi. Porkkanat voi jättää vähän isommiksi (kypsymisajan mukaan). Laita juurekset laakeaan vuokaan. Lorauta öljyä sekaan ja pyörittele juurekset sekaisin.

Vuoraa folio päälle ja uuniin 225 astetta / 40min. Puolivälissä voi sekoittaa juureksia kerran.

Ota vuoka uunista ja kaada varovasti ylimääräinen neste pois. Sekoita juurekset taas kertaalleen ja kaada glasyyri tasaisesti pinnalle. Laita vuoka takaisin uuniin 20 minuutiksi ilman foliota niin juurekset saavat nätin värin ja kiillon.

---

Rouheiset sämpylät (n. 20 kpl)

½ l vettä tai maitoa
50 g tuoretta hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
5 dl kaurahiutaleita (tai muita puurohiutaleita)
½ rkl suolaa
½ dl siirappia tai hunajaa
n. 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225- asteessa 10-12 min. Parhaimmillaan uunituoreina.
Sämpylätaikinaa voi varioida loputtomiin, esimerkiksi vaihtamalla osa jauhoista täysjyvä-, ruis-, ohra- tai tattarijauhoiksi tai lisäämällä keitettyjä ja soseutettuja juureksia tai raasteita. Yli jääneen aamupuuron voi lisätä taikinaan, kunhan lisää hieman jauhojen määräää. Internetistä löytää erilaisia sämpyläohjeita ja vinkkejä leivontaan.

---

Punajuurilevite

1 fetapurkki (esim. Apetina)
3 keitettyä punajuurta
(pinjansiemeniä)
valkosipulia
öljyä
Soseuta punajuuret ja murenna feta esimerkiksi haarukalla. Murskaa valkosipuli (ja pinjansiemenet) ja sekoita ainekset yhteen.

---

Banaani-suklaamuffinit (n.12 kpl isoja)

4dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria (tavallista tai fariinisokeria)
½ tl suolaa
1 ½ tl vaniljasokeria
1 ½ tl soodaa
3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
½ dl ruokaöljyä tai sulatettua kasvismargariinia
½ rkl etikkaa (voi jättää myös pois)
2 dl vettä
1 dl keitettyä jäähtynyttä kahvia
2 banaania pieneksi kuutioituna
n.75g tummaa suklaata rouhittuna

Mittaa kulhoon jauhot, sokerit, suola, sooda ja kaakaojauhe. Sekoita huolellisesti. Lisää ruokaöljy, vesi, kahvi ja etikka. Sekoita (älä vaivaa).

Kuori ja soseuta banaanit tai halutessasi halkaise ne pituussuunnassa neljään osaan ja kuutioi pieniksi paloiksi. Rouhi tumma suklaa pieneksi rouheeksi veitsellä, lisää taikinaan ja sekoita. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellille. Lusikoi taikina vuokiin niin että paperivuoat ovat melkein täynnä.

Paistoaika kiertoilmauunissa 175 astetta 15min.

Halutessasi tee kuorrute: 175g tomusokeria, 1 1/2 rkl kahvia, 25g sulatettua maidotonta margariinia esim. Flora tai Keiju, 1½ rkl kaakaojauhetta, 1 tl vaniljasokeria. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja lusikoi kuorrute jo hieman jäähtyneille muffineille. Koristele halutessasi sokerikoristeilla.



Alisa P.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti