20.11.2013 Spatikka
järjesti kasviskokkailuillan Nekalan koululla. Viime vuoden menestyksekkäälle
tapahtumalle toivottiin kovasti jatkoa, joka nyt osana Tamyn Ympäristöpäiviä
saatiin järjestettyä.
Marraskuisena synkkänä
keskiviikkoiltana yliopistolta lähti sekalainen seurue suunnistamaan kohti
Nekalan koulua (enemmän tai vähemmän tietoisena reitistä tai päämäärästä).
Perillä tätä noin 15-henkistä ryhmä odotti yläasteen kotitalousluokka, jossa
nostalgiset muistot sokeriastian täyttämisestä suolalla nousivat pintaan. Hetkellisen
järjestäytyneen kaaoksen jälkeen päästiin paistamaan, hauduttamaan, paahtamaan
ja leipomaan kaikenlaisia kasvisherkkuja. Illan henki oli iloinen ja
innostunut, kokkailut onnistuivat erinomaisesti ja tilakin tuli siistittyä
aikataulussa. Pian uudestaan, eiks je?
Tässä alla on vielä illan
aikana käytetyt (suurelta osin vegaaniset) reseptit oman keittiön iloksi. Ja erilaisista blogeista löytyy
mahtavia kasvisruokia, kannattaa googlailla!
Pinaattiletut
4
dl soijamaitoa
2
1/2 dl vehnäjauhoja
1
tl suolaa
1
rkl sokeria
150
g pakastepinaattia
hieman
öljyä
Sekoita
ainesosat keskenään ja anna turvota noin puoli tuntia. Paista pienessä määrässä
rasvaa.
---
Linssimuhennos
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pienehkö kesäkurpitsa
1 tl balsamiviinietikkaa
500 g tomaattimurskaa + vettä
2 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
1 tl kuivattua basilikaa
1 rkl tomaattipyrettä
suolaa ja pippuria
Silppua sipulit ja raasta
kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.
Kuullota sipuleita
kattilan pohjalla öljyssä hetki. Mausta balsamiviinietikalla.
Huuhtele linssit kylmällä
vedellä. Lisää kattilaan tomaattimurska, linssit ja kasvisliemikuutio sekä
basilika ja tomaattipyre.
Keitä kastiketta
keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsiä (mutta
säilyttävät vielä muotonsa!). Lisää kattilaan keittämisen aikana vettä
tarvittaessa (noin 2-3 dl).
Lisää kattilaan lopuksi
kesäkurpitsaraaste sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.
---
Paahdetut juurekset
1
kg lanttua
1
kg porkkanoita
1
kg punajuuria
2
rkl oliiviöljyä
Glasyyri:
1
rkl oliiviöljyä
2
rkl hunajaa
1
rkl omenaviinietikkaa
suolat
ja pippurit
Kuori
ja pilko juurekset pikkurillinkokoisiksi paloiksi. Porkkanat voi jättää vähän
isommiksi (kypsymisajan mukaan). Laita juurekset laakeaan vuokaan. Lorauta
öljyä sekaan ja pyörittele juurekset sekaisin.
Vuoraa
folio päälle ja uuniin 225 astetta / 40min. Puolivälissä voi sekoittaa
juureksia kerran.
Ota
vuoka uunista ja kaada varovasti ylimääräinen neste pois. Sekoita juurekset
taas kertaalleen ja kaada glasyyri tasaisesti pinnalle. Laita vuoka takaisin
uuniin 20 minuutiksi ilman foliota niin juurekset saavat nätin värin ja
kiillon.
---
Rouheiset sämpylät (n. 20 kpl)
½ l vettä tai maitoa
50 g tuoretta hiivaa tai
1 pussi kuivahiivaa
5 dl kaurahiutaleita (tai
muita puurohiutaleita)
½ rkl suolaa
½ dl siirappia tai
hunajaa
n. 7 dl puolikarkeita
vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva
kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan n. 20 min (esim. kulho
lämpimään vesialtaaseen). Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta
pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikina
heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa.
Paista 225- asteessa 10-12 min. Parhaimmillaan uunituoreina.
Sämpylätaikinaa voi varioida loputtomiin, esimerkiksi
vaihtamalla osa jauhoista täysjyvä-, ruis-, ohra- tai tattarijauhoiksi tai
lisäämällä keitettyjä ja soseutettuja juureksia tai raasteita. Yli jääneen aamupuuron
voi lisätä taikinaan, kunhan lisää hieman jauhojen määräää. Internetistä löytää
erilaisia sämpyläohjeita ja vinkkejä leivontaan.
---
Punajuurilevite
1 fetapurkki (esim.
Apetina)
3 keitettyä punajuurta
(pinjansiemeniä)
valkosipulia
öljyä
Soseuta punajuuret ja murenna feta esimerkiksi
haarukalla. Murskaa valkosipuli (ja pinjansiemenet) ja sekoita ainekset yhteen.
---
Banaani-suklaamuffinit (n.12 kpl isoja)
4dl
vehnäjauhoja
2
dl sokeria (tavallista tai fariinisokeria)
½
tl suolaa
1
½ tl vaniljasokeria
1
½ tl soodaa
3
rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
½
dl ruokaöljyä tai sulatettua kasvismargariinia
½
rkl etikkaa (voi jättää myös pois)
2
dl vettä
1
dl keitettyä jäähtynyttä kahvia
2
banaania pieneksi kuutioituna
n.75g
tummaa suklaata rouhittuna
Mittaa
kulhoon jauhot, sokerit, suola, sooda ja kaakaojauhe. Sekoita huolellisesti.
Lisää ruokaöljy, vesi, kahvi ja etikka. Sekoita (älä vaivaa).
Kuori
ja soseuta banaanit tai halutessasi halkaise ne pituussuunnassa neljään osaan
ja kuutioi pieniksi paloiksi. Rouhi tumma suklaa pieneksi rouheeksi veitsellä,
lisää taikinaan ja sekoita. Laita paperiset muffinivuoat muffinipellille.
Lusikoi taikina vuokiin niin että paperivuoat ovat melkein täynnä.
Paistoaika
kiertoilmauunissa 175 astetta 15min.
Halutessasi
tee kuorrute: 175g tomusokeria, 1 1/2 rkl kahvia,
25g sulatettua maidotonta margariinia esim. Flora tai Keiju, 1½ rkl
kaakaojauhetta, 1 tl vaniljasokeria. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja
lusikoi kuorrute jo hieman jäähtyneille muffineille. Koristele halutessasi
sokerikoristeilla.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti